pochodna
monia: Pochodna :
26 mar 15:58
Saizou :
| | (1−lnx)'x2−(1−lnx)(x2)' | |
y'= |
| i liczysz  |
| | (x2)2 | |
26 mar 16:02
monia: noo to tak to zrobiłam i wyszło mi
| −1x * x2 − 2x(1−lnx) | | −x−2x(1−lnx) | | −x−2x+2xlnx | |
| = |
| = |
| = |
| x4 | | x4 | | x4 | |
i jaK TO UPROŚCIĆ BO MUSZĘ NARYSOWAĆ W KTÓRYCH PUNKTACH JEST ONA WKLĘSŁA I WYPUKŁA
26 mar 16:11
Saizou : a policzyłaś 2 pochodną, no chyba że to jest druga pochodna
f''(x)>0 wypukła
f''(x) <0 wklęsła
| −3x−2xlnx | | −3−2lnx | |
| = |
| >0 |
| x4 | | x3 | |
x
3(−3−2lnx)>0 kiedy to zachodzi ? (+)•(+)>0 (−)•(−)>0
26 mar 16:29
monia: tak to jest druga pochodna
26 mar 16:34
monia:
26 mar 16:43
monia: taki wykres wychodzi mniej więcej
26 mar 16:43
Saizou :
x
3>0 i −3+2lnx>0
x>e
3/2
zatem dla x>e
3/2
x
3<0 i −3x+2lnx<0
x<e
3/2
zatem dla x<0
funkcja jest wypukła dla x∊(−
∞0) ∪(e
3/2:+
∞)
26 mar 16:57