pochodne
3rdpitch: krótkie
| | −4 | | 3 | |
1. Punkt P należy do y= |
| . Wyznacz najmniejszą odległość punktu P od prostej y= |
| x−2 |
| | x | | 4 | |
prosta: 3x−4y−8=0
| | 3x+16x −8 | |
d= |
| robię z tego pochodną i wychodzi mi 15x2−80/25x2 |
| | 5 | |
nie wiem co jest źle, bo przyrównując do zera 15x
2−80 nie ładnie się to rozkłada.
Ktoś pomoże?
26 mar 15:12
J:
a jak doszedłeś do takiej pochodnej ?
26 mar 15:16
3rdpitch: | | 3x2−8x+16 | |
licznik wziąłem do wspólnego mianownika |
| , podzieliłem przez 5(i tu chyba a |
| | x | |
raczej na pewno był błąd)
pochodna z ilorazu teraz wychodzi mi w liczniku 3x
2−16, ale to chyba też nie jest dobrze
26 mar 15:21
Janek191:
26 mar 15:24
Janek191:
| | 3 | | 4 | | 8 | |
d = I |
| x + |
| − |
| I |
| | 5 | | x | | 5 | |
26 mar 15:25
3rdpitch: wiem, rysowałem to i wiem jak to wygląda, ale rysunek jest chyba zbędny przy tym zadaniu? Po
prostu w optymalizacyjnych mam często problemy z obliczeniem pochodnej.
26 mar 15:25
J:
pochodna sie zeruje dla: 3x
2 = 16
26 mar 15:27
Janek191:
Poprawka
| | 3 | | 16 | | 8 | |
d = I |
| x + |
| − |
| I |
| | 5 | | 5x | | 5 | |
26 mar 15:27
3rdpitch: | | 4 | |
nie rozumiem tego środkowego |
| mógłbyś wyjaśnić? tamte dwa pozostałe zostały podzielone |
| | x | |
| | 16x | | 16 | |
przez 5 a środkowy |
| = |
| |
| | 5 | | 5X | |
26 mar 15:29
J:
| | 1 | | 16 | |
pochodna: = |
| (3 − |
| ) |
| | 5 | | x2 | |
26 mar 15:31
3rdpitch: | | 3x2−16 | |
hmm podobnie mi wyszło u góry, teraz |
| |
| | 5x2 | |
| | 16√3−8 | |
ma wyjść odległość |
| ? |
| | 5 | |
26 mar 15:37
J:
| | 4√3 | |
no to policz d , dla x = |
| |
| | 3 | |
26 mar 15:45
3rdpitch: ok, dzięki, wyszło jak wyszło, mam nadzieję że nie będzie takich wyników na maturze bo znowu
będzie zastanawianie się czy jest gdzieś błąd
26 mar 15:51
3rdpitch: 2. Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych jednym z pierwiastkow rownania
8x2+(2m+1)x+2m−1=0 jest liczba m
26 mar 16:15