Oblicz pole trapezu
Maja: W trapezie kąty przy podstawie mają miarę 60 i 45, a różnica kwadratów długości podstaw jest
równa 30. Oblicz pole tego trapezu.
26 mar 15:03
J:
H
H
(a+b)(a−b) = 30 , a − b = x + H ,
= tg60 x =
x
√3
a+b
30
P =
*H =
*H ... po podstawieniu za (a − b) = x = H , H się skróci
2
2(a −b)
26 mar 15:24
J:
H
H + √3H
H(1 + √3)
(a−b) = x + H =
+ H =
=
√3
√3
√3
26 mar 15:29
J:
30√3
ostatecznie: P =
2(1 + √3)
26 mar 15:35
pigor: ..., niech a>b,h − długości podstaw i wysokości trapezu,
to Pt =12(a+b)h = ? − szukane pole trapezu, zatem
z własności kątów i boków w ΔΔ ekierkach (z gimnazjum),
mamy.np. tak :
a2−b2=30 ⇔ (a+b)(a−b)=30 ⇒ (a+b)(h+b+h√3−b)=30 ⇔
⇔ (a+b)(√3+1)h=30 /*(√3−1) ⇔ (a+b)(3−1)h= 30(√3−1) /: 4 ⇔
⇔ 12(a+b)h=152(√3−1) = Pt =7,5 (√3−1) − szukane pole .