matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY
Wojtas:
Dany jest trójkąt ABC, w którym /AB/ = /AC/ oraz /<ABC/ = 3/<BAC/. Uzasadnij, że jeżeli półproste BK i BL dzielą kąt <ABC na trzy równe części ( /<LBC/ = 1/3 /<ABC/ ) , to trójkąt BCL , BCK i BKA są równoramienne.
29 lis 21:11