Oblicz miary kątów trójkąta ABC
Ania: Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB. NA boku BC istnieje punkt D taki, że
|AB| = |AD| = |CD|. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
26 mar 13:51
pigor: ..., z warunków zadania i dla uproszczenia zapisów
niech |∡ABC|=|∡BAC|=α i |∡ACB|=|∡CAD|=β, to mamy
np. taki układ równań o dwóch niewiadomych α,β :
180o−2β= 180o−α i
180o−2α= β ⇔ α=2β i 180
o−4β= β ⇔
⇔ 5β= 180
o i α=2β ⇔
β= 36o i
α= 72o, zatem
|∡ABC| |∡BAC|=36o ,
|∡ACB|=72o − szukane miary kątów ΔABC.
26 mar 14:58