Oblicz długości podstaw trapezu
Ania: Ramiona trapezu mają długości równe 5 i 7, a odcinek łączący ich środki dzieli trapez na
części, których pola są w stosunku 1:2. Oblicz długości podstaw tego trapezu, jeśli wiadomo,
że można go
opisać na okręgu
26 mar 13:48
Janek191:

Mamy
a + b = 7 + 5 = 12 ⇒ b = 12 − a
x = 0,5( a + b)
P
1 = 0,5( x + b)*r = 0,5*( 0,5 a + 0,5 b + b)*r = 0,5*(0,5 a + 1,5 b)*r
P
2 = 0,5*( a + x)*r = 0,5( a + 0,5 a + 0,5 b *r = 0,5*(1,5 a + 0,5 b)*r
zatem
| | 1 | |
U{0,5a + 1,5 b}{ 1,5 a + 0,5 b) = |
| |
| | 2 | |
26 mar 14:12
Janek191:
cd.
2*( 0,5 a + 1,5 b ) =1,5 a + 0,5 b
a + 3 b = 1,5 a + 0,5 b
2,5 b = 0,5 a
2,5*( 12 − a) = 0,5 a / *2
60 − 5 a = a
6a = 60
a = 10
=====
b = 12 − 10 = 2
===========
26 mar 14:15