problem z zad.
Patt: Samochod przejechal trase z miasta x do y oddalonych od siebie o 240 km w pewnym czasie, gdyby
jechal ze srednia predkoscia o 20 km wieksza to
przejechalby trase miedzy miastami w czasie o godzine krotszym, oblicz srednia predkosc
samochodu
ułożyłam równanie
vt=240
(v+20)(t−1)=240
vt=240
v=20t−20
(20t−20)t=240
20t2−20t−240=0
a=20
b=−20
c=−240
i jak obliczam deltę to wychodzi mi 240... nie wiem gdzie robię błąd. Pomocy
26 mar 13:40
Janek191:
( v + 20)*( t − 1) = 240
−−−−−−−−−−−−
v*t − v + 20 t − 20 = 240
| | 240 | |
240 − v + 20* |
| − 20 = 240 / * v |
| | v | |
− v
2 + 4 800 − 20 v = 0
v
2 + 20 v − 4 800 = 0
Δ = 400 − 4*1*( 4 800) = 400 + 19 200 = 19 600
√Δ = 140
==================
26 mar 13:47
J:
równanie masz dobrze: 20t2 − 20t −240 = 0 ⇔ t2 − t − 12 = 0 i Δ = 49
26 mar 13:49
J:
| | 240 | |
t1 = 4 lub t2 = −3 ( odpada ) ... stąd: v= |
| = 60 |
| | 4 | |
26 mar 13:51
Patt: t
2 wychodzi mi ciągle 3
| | −b−√delta | | −(−1)−7 | | 6 | |
t2= |
| = |
| = |
| =3 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
26 mar 14:12
Patt: minus i minus da plus czyli 1−7 da mi wynik 6, podzielone na 2 daję 3 ... gdzie się pogubiłam?
26 mar 14:14
J:
−(−1) − 7 = 1 − 7 = − 6
26 mar 14:17
Janek191:
1 − 7 = − 6 !
26 mar 14:18
Patt: dziekuje..tyle tych zadan robie, ze sie gubie w dodawaniu i odejmowaniu
26 mar 14:26