Wymierna
Piłkarz: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Wyznacz te wartosci parametru k dla których równanie |
| + |
| = |
| ma |
| | k2x−2k | | kx−2 | | k | |
tylko jedno rozwiązanie. Wyznacz to rozwiązanie.
Oczywiście sprowadziłem do wspólnego mianownika, wyznaczyłem dziedzinę k≠0, kx−2≠0
Pomnożyłem przez mianownik i otrzymałem x
2(1−k)+2x+k+1
No i aby tu delta była równa zero k musi być równe 0, ale zero nie należy do D
26 mar 13:32
Janek191:
| x2 + 1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| , |
| k2 x − 2 k | | k x − 2 | | k | |
| x2 + 1 | | k | | x | |
| + |
| = |
| |
| k2 x − 2 k | | k2 x − 2k | | k | |
| x2 + 1 + k | | x | |
| = |
| |
| k2 x − 2k | | k | |
k x
2 + k + k
2 = k
2 x
2 − 2k x
( k − k
2) x
2 + 2 k x + k
2 + k = 0
26 mar 16:23
Janek191:
Δ = 4 k2 − 4*( k − k2)*(k2 + k) = 4 k2 − 4*( k − k2)*( k + k2) =
= 4 k2 − 4*( k2 − k4) = 4 k4
26 mar 16:26
Piłkarz: No i co teraz? Bo znowu abyΔ=0, k=0
26 mar 17:35
PW: A to znaczy, że równanie kwadratowe nie ma jednego rozwiązania (bo Δ > 0). Zastanowić się, czy
nie ma innych możliwości − to nie musi być równanie kwadratowe.
26 mar 17:49
Piłkarz: Ale jestem głupi, w teorii zawsze o tym pamiętam, a jak robię zadania to zawsze zapominam
26 mar 17:59