rozwiąż równanie
arti: Do sprawdzenia:
x2+34x=x
x2+0,75x=x /mnożymy przez 4
4x2+3x=4x
4x2+3x−4x=0
4x2−x=0
4x(x−x)=0
4x=0/:4
x=0
26 mar 13:10
J:
od 6 − tej linijki źle ... wyłącz x przed nawias, a nie 4x
26 mar 13:12
arti: czyli
4x2−x=0/:4
x(x−x)=0
x=0
26 mar 13:21
J:
4x2 − x = 0 ⇔ x(4x − 1) = 0
26 mar 13:22
arti: a tak słusznie , Dzieki Dzięki.
26 mar 13:25
arti: a √Δ to 4√5
26 mar 13:51
J:
a po Ci Δ ?
26 mar 13:54
arti: czyli x(4x−1)=0 to bylby koniec? mnie juz wszystko sie miesza.
26 mar 13:58
J:
iloczyn jest równy 0 , gdy co najmniej jeden czynnik jest zerem : a*b = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0
| | 1 | |
x(4x−1) = 0 ⇔ x = 0 lub 4x − 1 = 0 ⇔ x = 0 lub x = |
| |
| | 4 | |
26 mar 14:01
arti: to ja juz kompletnie nie kumam, bo wszyskie poprzednie rownania =0 , a w tlumaczeniu do pracy
psorka kazala wyliczyc delte i x1,x2 np.
x2−10x−24=0
26 mar 14:20
J:
są równania kwadratowe, które musimy rozwiązywać Δ , przy niektórych (prostszych) nie musimy
26 mar 14:32
arti: no tak , tylko jak to ogarnac, za duza dziura w wiedzy, lae jakos trzeba to przezyc.
DZIEKI
26 mar 14:42