kwadratowa
Nikola: Podaj przykład równania dwukwadratowego ax4+bx2+c=0, które:
a) ma tylko dwa różne rozwiązania
b) ma tylko trzy różne rozwiązania
26 mar 12:19
J:
a) np: x4 + 3x2 − 4 = 0
26 mar 12:25
J:
b) np: 2x4 − 10x2 = 0
26 mar 12:30
Nikola: A mógłbyś mi rozpisać to w przkładzie a . ? bo obliczyłam Δt i t1 wyszło mi 1 a t2= 4
I co dalej ?
26 mar 12:40
J:
to policz jeszcze raz t2
26 mar 12:41
Nikola: −4
26 mar 12:46
J:
a więc mamy: x2 = t , zatem: x2 = − 4 ( brak rozwiązań )
lub x2 = 1 ⇔ x = 1 lub x = −1 , czyli równanie wyjściowe ma tylko 2 rózne rozwiązania
26 mar 12:52
Nikola: A bo t≥ 0 i dlatego odrzucamy t2 ?
26 mar 13:00
J:
tak
26 mar 13:00
Nikola: A co z przykładem b) ?
26 mar 13:03
J:
2x4 − 10x2 = 0 ⇔ 2x2(x2 − 5) = 0 ⇔ x2 = 0 lub x2 − 5 = 0 ⇔
x = 0 lub x = √5 lub x = −√5 ( trzy rózne rozwiązania )
26 mar 13:10
Nikola: Okey wielkie dzięki
26 mar 13:11