f. Kwadratowa
Nikola: Cześć mam do Was prośbę o pomoc przy rozwiązaniu następującego zadania:
Rozpatrujemy trójkąty prostokątne o sumie przyprostokątnnych równej 10. Wybierz trójkąt o
największym polu i oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
26 mar 11:51
J:
x + y = 10
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| xy = |
| x(10 −x) = − |
| x2 + 5 ... i szukasz maksimum |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 mar 11:54
Nikola: P= 5x− 12x2
p= −b2a
p= 5
I co dalej ?
26 mar 11:58
J:
zatem x = 5 i y = 5
środek koła leży w połowie przeciwprostokątnej ... oblicz r i potem pole koła
26 mar 12:00
Nikola: 52+52= z2
z=5√2
r= 12 * 5√2
r= 5√22
P=r2*π
P=π* (5√22)2
P= 252π
Dobrze ?
26 mar 12:08
J:
26 mar 12:10
Nikola: Dzięki wielkie
26 mar 12:10