pigor: ... widzę to np. tak : niech
x%= ? − szukany procent
zmiany skali mapy, to
1500 (100−x)% =2000 ⇔ (100−x)% =
520 /*100 ⇔
⇔ 100−x = 25 ⇔ x=75 ⇔
x%=75% , czyli
o tyle procent
zmniejszasz skalę mapy , a praktycznie znaczy to , że każdy
wymiar z mapy 1:500
mnożysz przez [(100−75)%]]=
25%=
14,
...; czyli
dzielisz przez 4 (zmniejszasz 4 razy) uffff . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2000−500 | |
a tak naprawdę pytasz więc o |
| * 100%= |
| | 500 | |
| | 1500 | |
= |
| *100%= 3*100%=300%− szukany procent |
| | 500 | |
zmniejszenia wymiarów mapy o który pytasz, tylko czy
wtedy wiesz co masz zrobić praktycznie z wymiarami