planimetria
franco: Miary α,β,γ kątów wewnętrznych trójkąta spełniają warunek sinα=2sinβcosγ. Udowodnij,
że ten trójkąt jest równoramienny
26 mar 04:43
Frost:

sinα=2sinβcosγ
γ=180−(α+β)
cosγ=cos(180−(α+β))=−cos(α+β)=sinα*sinβ−cosα*cosβ
26 mar 08:31
franco: Dziękuję
26 mar 15:17
pigor: ..., miary α,β,γ kątów wewnętrznych Δ spełniają warunek
sinα=2sinβcosγ. Udowodnij, że ten Δ jest równoramienny ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., a w szufladzie mojej Maji widzę to np. tak :
sinα= 2sinβcosγ ⇔
⇔ sin(180
o−(β+γ))= 2sinβcosγ ⇔ sin(β+γ)= 2sinβcosγ ⇔
⇔ sinβcosγ+sinγcosβ −2sinβcosγ=0 ⇔ sinγcosβ −sinβcosγ=0 ⇔
⇔
sin(y−β)= 0 ⇒ γ−β= 0 ⇔
γ=β, c.n.u. . ...
26 mar 15:58
franco: Dziękuję
28 mar 06:17