:)
Ostii: suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 20 oblicz najmniejszą
wartość wartość funkcjif(x)=x2−m2x+3m−1 oraz różnicę cigu (an) jeżeli f(a1)=f(a10)=0
26 mar 00:04
Qulka: min = −11 r=2√11/9
26 mar 00:22
Ostii: jeszcze chyba tam r=−2*
√11/9

Jak poprzednio proszę o pomoc w wytłumaczeniu

Coś mi się
obiło o uszy że jest Pani profesorem czy to prawda jeśli można oczywiście wiedzieć

?
26 mar 00:25
26 mar 00:28
Ostii: Proszę o wytłumaczenie jak to zrobić
26 mar 00:34
Qulka: skoro a1 i a10 to miejsca zerowe to środek między nimi to współrzędna x wierzchołka
| | a1+a10 | |
suma ciągu to |
| •10 = 20 zatem środek = p= 2 |
| | 2 | |
(x−p)
2+q = (x−2)
2+q = x
2−4x+4+q zatem m
2 = 4 więc m=−2 lub 2 (odrzucamy brak miejsc
zerowych)
m=−2 zatem 4+q =−7 więc q=−11
26 mar 00:34
Ostii: dziękuję
26 mar 00:58