W ciagu aryt
Madzialenka: hejka mozecie podpiwiedziec? W ciagu arytm wyraz pietnasty jest rowny 7 a wyraz jedenasty 8 .
Wyraz dziewietnasty jest rowny?
Roznica o ile zauwazylam jest 1/4 ale co dalej
25 mar 22:54
Ja: liczyć a1 i a19
25 mar 22:55
Qulka: a19=a15+4r
25 mar 22:56
Madzialenka: Ma wyjsc 6 a nw czego mi wychodzi 7
25 mar 23:02
Madzialenka: Jak to ma byc:(
25 mar 23:05
Qulka: pietnasty jest 7 a 4r =−1 więc 19sty to 7−1 − 6
25 mar 23:06
Qulka: 7−1=6 miało być
25 mar 23:06
Madzialenka: A jeszcze tak dla pewnosci skad sie wzielo to ze 4rbjest −1
25 mar 23:11
Qulka: bo a15=a11+4r więc 8=7+4r zatem 4r = −1 oraz r = −1/4 co sama pisałaś
25 mar 23:13
Madzialenka: ahaa czyli roznica jest −1/4 a nie 1/4
25 mar 23:17
Madzialenka: Dzieki
25 mar 23:18
Qulka: po więc miało być 7 = 8+4r zatem 4r =−1 itd
25 mar 23:21