pochodna
drislove: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=x+
9x
może mi ktoś podpowiedzieć tylko jak przekształcić to? można pomnożyć *x ?
a i co się dzieje jeśli w pochodnej w mianowniku jest np (x+2)
2 
To jest równe zero ?
25 mar 22:46
Antek: | | 9 | |
f'(x)=1− |
| (klniaja sie wzory (pochodna sumy |
| | x2 | |
25 mar 22:52
Ja: Licznik =0 a mianownik≠0
25 mar 22:54
25 mar 22:58
drislove: | | x2 | |
Nie rozumiem np w tym przykładzie f(x)= |
| |
| | x−1 | |
| | x2−2x | |
pochodna wynosi f'(x)= |
| i na lekcji obliczyliśmy to w liczniku czyli x=0 x=2 a |
| | (x−1)2 | |
to w mianowniku x=0 ? ;x więc o co chodzi ?
25 mar 22:59
Ja: mianownik x−1≠0⇒x≠1
25 mar 23:00
Antek:
Co do pytania nr 2 . jesli sie pytasz o takie rzeczy to wroc do liceum jesli jestes na studiach
,
a jesli jestes w liceum to pzeciez robi sie jakies zalozenie co do dziediny funkcji
25 mar 23:01
drislove: jestem w liceum, szkoda tylko że nie wyjaśnione było dokładnie jak należy zrobić dlatego pytam
tutaj
25 mar 23:06
Ja: Zapamiętaj , jeżeli funkcja jest wymierna , czyli ma postać ułamka ,tomianownik musi być różny
od zera! nazywamy to dziedziną Patrz mój wpis 23:0
Mówimy ,że D=R/{1}
25 mar 23:10
Ja: I tera m zerowe pochodnej to licznik =0
25 mar 23:10
Ja: Teraz miejsca zerowe to licznik =0
25 mar 23:11
drislove: ok, już chyba rozumiem. A w przykładzie 1 w mianowniku mamy samo x (pochodna x2) Więc
dziedzina? Skoro x nie może być zero to jak będzie?
25 mar 23:12
Ja: Wtedy D=R/{0}
25 mar 23:16
drislove: ok, bardzo dziękuje za pomoc
25 mar 23:20
Ja: Miłego liczenia!
25 mar 23:21