Nie obliczając pierwiastków równania x^2-5x-3=0...
Wojtek: Nie obliczając pierwiastków równania x
2−5x−3=0, oblicz sumę odwrotności czwartych potęg jego
pierwiastków.
Chyba robię dobrze ale tylko do pewnego momentu
| 1 | | 1 | | (x12+x22)2−2(x1x2)2 | |
| + |
| = |
| = |
| x14 | | x24 | | (x1x2)4 | |
| | (x12+2x1x2+x22−2x1x2)2−2(x1x2)2 | |
= |
| = |
| | (x1x2)2 | |
| | ((x1+x2)2−2x1x2)2−2(x1x2)2 | |
|
| |
| | (x1x2)4 | |
25 mar 22:43
25 mar 22:48
Qulka: 943/81 miało być
25 mar 22:51
Wojtek: ale tam jest (252+6)2−18 (chyba)
25 mar 22:52
Wojtek: Dobra dzięki ^^ Za dużo zadań dzisiaj i widzę niestworzone rzeczy
25 mar 22:54