Dowód na podzielność przez 5
MITra: Jak udowodnić, że 4k3 + 2k2 + 8k + 1 jest podzielne przez 5?
25 mar 22:27
ICSP: Dla np k = 0 podzielność nie zachodzi.
25 mar 22:49
Baklazan: Domyslam sie ze k nalezy do calkowitych dodatnich
25 mar 22:51
MITra: Hmm, to może jak udowodnić, że 374 −1 jest podzielne przez 5, bo właśnie próbując podstawić za
n = 37 indukcyjnie doszedłem do takiego wzoru.
25 mar 22:52
ICSP: Podaj dokładną treść.
25 mar 22:56
Mariusz: ICSP może k należy do naturalnych bez zera
Dla k=1 już zachodzi , i dalej z indukcji
25 mar 22:57
Baklazan: Nie mozesz podstawiac za k zadnych liczb, na koncu zadania pewnie da sie wyciagnac 5 przed
nawias lub cos w ten desen
25 mar 22:58
Mariusz: 74=1 mod 10 więc 374−1 jest podzielne przez 5
25 mar 22:59
ICSP: ale dla k podzielnych przez 5 już nie zajdzie :
k(4k2 + 2k2 + 8) + 1
25 mar 23:00
Mariusz: 72=49
492=(50−1)2=2500−2*50+1=2401
25 mar 23:01
25 mar 23:01
MITra: Dokładnie to mam udowodnić, że 374 − 1 jest podzielne przez 5, próbowałem podstawić k = 37
licząc, że z indukcji wyjdzie jakiś wzór, z którego będzie dało się wyciągnąć całości, jednak
wyszło
(k4 − 1) + 4k3+2k2+8k+1, gdzie k4−1 jest założeniem indukcyjnym (bo dla n => 1 indukcja
wychodzi, jednak teraz zastanawiam się, czy nie powinna wyjść także dla zera).
25 mar 23:01
25 mar 23:04
Qulka: masz rozpisane w linkach
25 mar 23:05
MITra: Dzięki Wam!
25 mar 23:08
ICSP: wzór a2 − b2. Wyrażenie 372 + 1 będzie podzielne przez 5
(372 policz za pomocą wzoru (40 −3)2 = ....)
25 mar 23:09
MITra: O ten sposób nawet jest łatwiejszy, dziękuję!
25 mar 23:12
Mariusz: Zgadza się , jest podzielne gdy k daje resztę 1 przy dzieleniu przez 5
w przeciwnym przypadku podzielność nie zachodzi
25 mar 23:12
Qulka: a jak na sprawdzianie dostaniesz 37
500−1
25 mar 23:17
Eta:
Wykaż,że liczba 37
2016−1 jest podzielna przez 5
26 mar 00:33
Qulka: Eta tak

to też ostatnio modna liczba
26 mar 00:35
Mariusz: Twierdzenie Fermata
26 mar 08:10
Mariusz: Qulka , dwa pytania
1. Przetłumaczył(a)byś mi pewien tekst z rosyjskiego na angielski ?
2. Bawił(aś)eś się geogebrą ?
26 mar 08:46
Qulka: 1. tłumaczenie da się załatwić

2. nie
26 mar 09:22
26 mar 09:38