rzucamy trzy razy symetryczną kostką sześcienną
reyg: rzucamy trzy razy symetryczną kostką sześcienną. Suma oczek otrzymanych w dwóch pierwszych
rzutach jest równa 6. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach
jest większa od 10.
wiem, że chodzi tu o prawdopodobieństwo warunkowe, ale mam problem ze zliczeniem opcji.. ma
ktoś może jakiś sposób aby to wszystko zliczyć?
Mila:
|Ω|=6
3
A− suma oczek w pierwszych dwóch rzutach jest równa 6.
możesz mieć sytuacje:
(1,5,X) masz 2*6=12 mozliwości
(2,4,X) masz 2*6=12 mozliwości
(3,3,X) masz 6 mozliwości
|A|=12+12+6=30
B− suma oczek otrzymanych w trzech rzutach
jest większa od 10.
A∩B={(1,5,5),(5,1,5), (1,5,6),(5,1,6), (2,4,5),(4,2,5),(2,4,6),(4,26),(3,3,5),(3,3,6)}
|A∩B|=10