CIĄGI
ciemny: ciemny: Witam! Proszę Was o pomoc. Chciałbym abyście rozwiązali po jednym przykładzie, żebym
mógł sobie
jakoś poradzić z resztą.
Dany jest nieskończony ciąg an. Dla n>1, k≥1 wyznacz wyrazy: an+1, an−1, a2k, a2k+1 jeśli:
an =1−4n/3n+2
Wyznacz an, jeśli o ciągu (an), n∊N+ wiadomo, że:
a) an+1 =2n+7
b) an+1 = −3n+2
25 mar 21:03
Janek191:
Co w tym trudnego ?
25 mar 21:05
Janek191:
| | 1 − 4*( n + 1) | |
an + 1 = |
| = ... |
| | 3*( n + 1) + 2 | |
25 mar 21:06
Janek191:
| | 1 − 4*( n −1) | |
an −1 = |
| = ... |
| | 3*( n −1) + 2 | |
25 mar 21:07
ciemny: tak wygląda podpunkt, a trzeba wyznaczyć jeszcze wyrazy, to stanowi problem
25 mar 21:07
ciemny: o dzięki
25 mar 21:08
ciemny: nie wiedziałem że to takie banalne
25 mar 21:10
Janek191:
z.2
a) an + 1 = 2 n + 7
więc
an = 2*( n −1) + 7 = 2 n − 2 + 7 = 2n + 5
25 mar 21:12
ciemny: dziękuje za pomoc
25 mar 21:54