ktos mi pomoze rozwiazac
Paula: W trójkacie równobocznym wpisano okrag o promieniu r=3. wyznacz :
a)długosc boku tegotrojkata
b)pole tegotrojkata
c)długość promienia okregu opisanego na tym trojkacie
25 mar 20:47
Janek191:

a ) h = 3 r = 3*3 = 9
2 h = a
√3
2*9 = a
√3 / :
√3
2*3
√3 = a
a = 6
√3
=======
b)
| | a2 √3 | | 36*3*√3 | |
PΔ = |
| = |
| = 27√3 |
| | 4 | | 4 | |
===================================
c)
R = 2 *r =
25 mar 20:59
Paula: szczerze to nie wiem co dalej
25 mar 21:14
Janek191:
Nie wiesz ile jest 2*3 ?
25 mar 21:18
Paula: aha, nie wiedzialam ze r to 3
25 mar 21:25