anka: jak wyliczyc miare kata cos105°
22 paź 22:08
żabka: cos 105 =cos(90+15) = - sin 15 i odczytaj z tablic wartość
22 paź 22:42
Banshe: Cos(105) = Cos(60+45)
Cos(60+45) = Cos(60)Cos(45) + Sin(60)Sin(45)
= [1/2]*[sqrt(2)/2] - [sqrt(3)/2]*[sqrt(2)/2]
= [sqrt(2) - sqrt(6)]/4
22 paź 22:44
Banshe: myslalem ze sie wstawi pierwiastek... a to oczywiscie wzor jest zastosowany cos(x+y)=
cosxcosy + sinxsiny
22 paź 22:48
kasia:
22 paź 22:56
anka: Banshe dokładnie o cos takiego mi chodzilo a nie znalam tego wzoru

bardzo dziekuje
22 paź 23:15
Banshe: sorry wkradl mi sie blad... to jest cos(x+y)= cosxcosy - sinxsiny a nie "+" jak
napisalem... dzialanie jest dobrze a rozpis troche zle
23 paź 00:02