ciągi
3rdpitch: 1. Wyznacz iloraz nieskonczonego zbieznego ciagu geometrycznego w ktorym pierwszy wyraz jest
równy 6, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu stanowi 1/8 sumy ich kwadratów.
2. Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego jest równa 4, a suma sześcianów
jest równa 192. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
25 mar 20:32
Janek191:
a
1 = 6 q
b
1 = 6
2 = 36
q
1 = q
2
zatem
| 6 | | 1 | | 36 | |
| = |
| * |
| |
| 1 − q | | 8 | | 1 − q2 | |
25 mar 20:39
Janek191:
Mnożymy na krzyż
48*( 1 − q
2) = 36*(1 − q) / : ( 1 − q)
48*( 1 + q) = 36
48 + 48 q = 36
48 q = − 12
=========
25 mar 20:42
3rdpitch: robiłem tak, z tego wychodzi Δ=97
25 mar 20:44
Janek191:
A gdzie tu jest Δ ?
1 − q2 = (1 − q)*( 1 + q)
25 mar 20:46
3rdpitch: | | 6 | | 36 | |
teraz już widzę, mój błąd, ja robiłem to tak |
| = |
| na krzyż |
| | 1−q | | 8−8q2 | |
48−48q
2=36−36q
25 mar 20:49