ciąg
hgghbjkhlih: ciąg (an) jest określony wzorem an= 3n − 12n dla n>1. liczba wszystkich nieujemnych
wyrazów tego ciągu jest równa...
25 mar 20:20
Janek191:
| | 3 n − 12 | |
an = |
| ≥ 0 ⇔ (3n − 12)*n ≥ 0 ⇔ 3*( n − 4)*n ≥ 0 gdzie n ≥ 1 |
| | n | |
25 mar 20:22
hgghbjkhlih: to ile jest tych wyrazów? warianty a) 6 b) 4 c)3 d)2
25 mar 20:26
hgghbjkhlih: aaa, i te nieujemne mają być całkowite.
25 mar 20:27
Janek191:
Wg mnie powinno być pytanie: ile jest ujemnych wyrazów lub ile jest niedodatnich
wyrazów.
Wyrazów nieujemnych jest + ∞
25 mar 20:29
hgghbjkhlih: NIEUJEMNYCH CAŁKOWITYCH
25 mar 20:30
Janek191:
To trzeba pisać od razu !
25 mar 20:30
Janek191:
| | 3*( n − 4) | | 12 | |
an = |
| = 3 − |
| |
| | n | | n | |
Za n można podstawić 4 lub 6 lub 12
25 mar 20:33
hgghbjkhlih: źle przepisałam

sorki
25 mar 20:33