Dany jest trapez równoramienny, w którym równe boki mają długość 13 cm
Paula: Dany jest trapez równoramienny, w którym równe boki mają długość 13 cm. Obwód trapezu wynosi
70cm. a wysokość trapezu jest równa 5 cm. wyznacz długość dłuzszej podstawy tego trapezu.
i tez prosiłabym co i jak sie dzieeje po kolei.
25 mar 20:06
Janek191:

Oblicz x.
Oblicza b
2*13 + 2 b + 2 x = 70
Oblicz a
a = b + 2 x
25 mar 20:14
rty:

oblicz z pitagorasa x ,a później podstaw :
obw = 70
70 = 13 + 13 + 2x + 2a
25 mar 20:18
Paula: x =12
b=10
a=34
? dobrze?
25 mar 20:24