suma wyrazów ciągu arytmetycznego
Loloollololool: Oblicz:
32 −52 + 72 − 92 + 3992 − 4012 = ?
25 mar 19:42
Benny: (3+5)(3−5)+(7−9)(7+9)+(399−401)(399+401)=−18−32−1600=−1650
25 mar 19:44
Janek191:
A gdzie tu jest ciąg arytmetyczny ?
25 mar 19:44
Janek191:
Benny
8*(−2) = ?
25 mar 19:46
Benny: ups, mały błąd −16−32−1600=−1648
25 mar 19:48
Loloollololool: Przepraszam, to nie jest jednak ciąg arytmetyczny. Tak czy inaczej, nie mam pojęcia jak wziąć
się za to zadanie
25 mar 19:49
Loloollololool: źle podałem zadanie

3
2 − 5
2 + 7
2 − 9
2 + 11
2 − 13
2 ... + 399
2 − 401
2
25 mar 19:50
Loloollololool: an = [3 + 2(n−1)]2 * (−1)n + 1]
tak mi się wydaje będzie wyglądać wzór ciągu − co dalej z tym zrobić?
25 mar 19:53
Loloollololool: an = [3 + 2(n−1)]2 * (−1)n + 1
tak mi się wydaje będzie wyglądać wzór ciągu − co dalej z tym zrobić?
25 mar 19:53