trygonometria
dispi: Wyznacz zbiór wartości funkcji f i oblicz dla których argumentów funkcja ta przyjmuje wartość
1.
f(x)=sin4x+cos4x
można to rozpisać jako (sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−2sin2x+cos2x
wiemy że 2sinxcosx=sin2x
czyli 1−sin22x
1≥1−sin22x≥0
czy to jest dobrze, proszę o pomoc bo odpowiedz wychodzi inna
25 mar 19:42
Janek191:
Tam jest znak mnożenia, a nie dodawania.
− 2 sin2 x*cos2 x = −0,5* 2 sin x*cos x * 2 sin x*cos x = − 0,5 *( sin 2 x)2
25 mar 19:52
dispi: a te założenia kiedy ≤ i ≥ są dobre?
25 mar 20:04