matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Styczna do wykresu funkcji
Szymon69:
Prosta y=ax jest styczna do wykresu funkcji f(x)=(x−1)/x gdzie x jest różne od 0. Oblicz a. b. proszę o pomoc
25 mar 19:39
Janek191:
y = a x
x − 1
y = f(x) =
, x ≠ 0
x
więc
x − 1
a x =
/ * x
x
a x
2
− x + 1 = 0 Δ = 1 − 4a*1 = 1 − 4a = 0 ⇔ 4 a = 1 a = 0,25
25 mar 20:02