matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozpisać x^3-1
Bartuś:
Mam pytanie jak mogę rozpisać i rozłożyć na czynniki: x
3
−1 Jakimś wzorkiem?
25 mar 19:32
Benny:
a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
)
25 mar 19:34
Janek191:
a
3
− b
3
= (a − b)*( a
2
+ a*b + b
2
) a = x b = 1
25 mar 19:34