Hej. Czy mógłby mi ktoś zrobić te zadanie?
Paula: Dany jest okrąg o(S,13). Poprowadzono prostą przecinającą okrąg w puktach A i B takich, że
IABI=24. Wyznacz odległość prostej od środka okręgu.
25 mar 19:29
Janek191:

Tw. Pitagorasa .
25 mar 19:39
Paula: aha. dziękuję. a mam jeszcze pytanie jak jest napisane ze dany jest okrąg o(S,13). to zawsze S
to ,środek okręgu a ta 13 to długość tej prostej?
25 mar 19:43
Paula: aha. dziękuję. a mam jeszcze pytanie jak jest napisane ze dany jest okrąg o(S,13). to zawsze S
to ,środek okręgu a ta 13 to długość tej prostej?
25 mar 19:44
Janek191:
13 to długość promienia tego okręgu

r = 13
x − odległość prostej AB od środka okręgu S.
25 mar 19:48
Paula: aha, dziękuję
25 mar 20:00
Janek191:
x = ?
25 mar 20:04
Paula: x=5
25 mar 20:06
Janek191:
25 mar 20:10