Rozłóż na czynniki, niech ktoś podpowie...
Hektor: −x4 + 4x3 + x2 −16x + 12
25 mar 18:44
ICSP: −x4 + x2 + 12 + 4x3 − 16x =
= −(x4 − x2 − 12) + 4x(x2 − 4) =
= −(x2 − 4)(x2 + 3) + 4x(x2 − 4) =
= (x2 − 4)(−x2 + 4x − 3) = ...
25 mar 18:47
Hektor: Super! Dzięki.
25 mar 18:50
Hektor: Jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś powie mi jak szybko znajdować te nawiasy na przykład jak szybko
zauważyć, że (x4 − x2 − 12) to (x2 − 4)(x2 + 3).
25 mar 19:17
PW: Tu akurat łatwo − szukamy dwóch liczb, których iloczyn jest równy −12, a suma −1. Kto zrobi
wiele przykładów, widzi to bez liczenia Δ.
25 mar 19:20