Trygonometria
Vashen: | | π | | 2π | | 4π | | 1 | |
Wykaż, że cos |
| cos |
| cos |
| = |
| . |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 8 | |
25 mar 18:20
Benny: | | 1 | | sin40o | |
cos20ocos40ocos80o= |
| * |
| *cos40o*cos80o*= |
| | 2 | | sin20o | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | sin20o | | 1 | |
= |
| *sin80o*cos80o* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | sin20o | | 8 | | sin20o | | 8 | |
25 mar 18:38
Vashen: Dzięki wielki

Też właśnie coś próbowałem z zamienieniem na stopnie, ale potem utknąłem i nie
wiedziałem co dalej.
25 mar 18:41
Vashen: | | 1 | |
Mam pytanie, skąd się tam bierze |
| i te sin ? |
| | 2 | |
25 mar 18:46
25 mar 18:50
Vashen: Nie mam pojęcia skąd się to bierze, są jakieś wzory na to czy coś ?
25 mar 18:52
Vashen: Nie mam pojęcia skąd się to bierze, są jakieś wzory na to czy coś ?
25 mar 18:52
Benny: sin2x=2*sinx*cosx
25 mar 18:52
Vashen: Teraz wszystko stało się jasne, dziękuję bardzo
25 mar 18:54