matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie, trygonometria
Mortimer:
Hej mógłby ktoś mi rozwiązać to równanie?
π
ctgx − tg(
+x) = 0
4
za tłumaczenie dla zielonych dziękuję podwójnie
25 mar 18:19
PW:
π
ctgx = tg(
− x)
2
− wzór redukcyjny. Pozostaje rozwiązać równanie
π
π
tg(
− x) = tg(
+ x),
2
4
a to łatwe − trzeba udzielić sobie odpowiedzi na pytanie kiedy tgα = tgβ.
25 mar 19:07