Oblicz granicę ciągu
Licznik: Oblicz granicę ciągu:
25 mar 18:02
Licznik: Próbowałam ten pierwszy przykład, ale nie wiem czy jest dobrze:
| | √n − 1 | | √n − 1 | | 3 | |
a) lim |
| = lim |
| − |
| = lim 1 − |
| | √n + 2 | | √n + 2 | | √n + 2 | |
25 mar 18:20
PW: Rozumiem, że to pomyłka − w środkowym zapisie miało być
| | √n + 2 | | 3 | |
|
| − |
| , |
| | √n + 2 | | √n + 2 | |
ale ten drugi ułamek dąży do
zera (licznik stały, mianownik coraz większy).
25 mar 20:21
PW: Rozumiem, że to pomyłka − w środkowym zapisie miało być
| | √n + 2 | | 3 | |
|
| − |
| , |
| | √n + 2 | | √n + 2 | |
ale ten drugi ułamek dąży do
zera (licznik stały, mianownik coraz większy).
25 mar 20:23
Janek191:
a) lim an = 1
n→∞
25 mar 21:01
25 mar 21:03