16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna k
hhhh: 16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna kupic za 1
zlotowke.Ile kosztuje 1 cukierek?
25 mar 17:54
pigor: ... np. tak :
jeśli
0< x= ? − liczba cukierków za 1 złotówkę, to
z warunków zadania
1x=? − cena 1 cukierka, a
16 * 1x= x ⇒ x
2=16 ⇒
x=4 i
1x = 0,25 zł
= 25 gr. .
25 mar 18:14
Monola:
30 kwi 16:18
Monola: 16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna k
hhhh: 16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna kupic za
1
zlotowke.Ile kosztuje 1 cukierek?
30 kwi 16:18