Zadania typu " Oblicz prędkość na całej trasie.. "
Grzeniuu: Witam , mam problem z takimi zadani ( przykład poniżej) a jest to dość ważne zadanie które
pojawiło się na maturze próbnej , czy ktoś ma może jakiś prosty sposób na rozwiązywanie zadań
tego typu ?
Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została
przebyta. Samochód przejechał z miejscowości A do miejscowości C przez miejscowość B , która
znajduje się w połowie drogi z A do C . Wartość prędkości średniej samochodu na trasie z A do
B była równa 40 km/h, a na trasie z B do C – 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej
samochodu na całej trasie z A do C .
25 mar 17:07
AS: Przyjmuję warunki zadania: AB = BC = s
v[AB] = v1 = 40 km/h , v[BC] = v2 = 60 km/h
Czasy przejazdu na odcinkach AB i BC odpowiednio t1 i t2
t1 = s/v1 , t2 = s/v2
Całkowita droga do przebycia sc = s1 + s2 = 2*s
Całkowity czas przejazdu tc = t1 + t2
Prędkość średnia vs = sc/tc = 2*s/(s/v1 + s/v2) = 2*v1*v2/(v1 + v2)
vs = 2*40*60/(40 + 60) = 48 km/h
Prędkość obliczona jest średnią harmoniczną prędkości cząstkowych.
25 mar 17:46
pigor: ..., ponieważ |AB| = |BC|= s= const. , to
wartość prędkości średniej (szybkość) na AC jest
średnią
harmoniczną prędkości na AB=BC, czyli :
| | 2*40*60 | | 8*6*100 | |
vśr.AC = |
| = |
| = 42 [km]. ...  |
| | 40+60 | | 100 | |
25 mar 17:49
pigor: ... oczywiście 8*6= 48, a nie jak u mnie 42

; przepraszam
25 mar 18:32
AS: Wtrącę swoje trzy grosze − 48 km/h
25 mar 18:50
pigor: ..., dzięki nie dość, że 42, to jeszcze ta

jednostka km zamiast km /h ; przepraszam i znikam .
25 mar 18:58