Proszę bardzo o pomoc i poprawne rozwiązanie.
Przemek: Rzucamy kostką w kształcie dwunastościanu foremnego, na którego kolejnych ściankach zaznaczono
1,2 ... 12 oczek. Rozważmy zdarzenia:
A − Wyrzucona liczba oczek jest parzysta
B − Wyrzucona liczba oczek jest podzielna przez 5.
C − Wyrzucona liczba oczek jest mniejsza od 5.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A b) B' c) A ∪ C' d) A ∩ B ∩ C
25 mar 16:27
Godzio:
A = {2,4,6,8,10,12}
|A| = 6
B = {5,10}
C = {1,2,3,4}
25 mar 16:55
Godzio:
A ∪ C' = {2,4,5,6,7,8,9,10,11,12}
|A ∪ C'| = 10
A∩B∩C = ∅ (B i C się wykluczają, A już nas nie interesuje)
25 mar 16:56