matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
arek199602:
2sinx − 1
określ liczbę rozwiązań równania
=0
√
70+3x−x
2
1. Df. x∊(−7;10) 2. wykres sinx=
1
2
π
3. x
1
=
+2kπ
6
5π
x
2
=
+2kπ
6
Mam dziedzinę od −7 do 10 czyli k ∊<−1;1> zatem mam 6 rozw. równania. Dobrze to zrobiłem
Może ktoś rzucić okiem
25 mar 15:59
pigor:
..., tak
k∊{−1,0,1} v l{−1,0,1}
, a więc
3+3
=
6
rozwiązań . ...
25 mar 17:11
arek199602:
dzięki za sprawdzenie
25 mar 17:37
Janek191:
3 kwi 23:22