Ninja: uwolnij mianownik od niewymiernosci
√2
---------
2√2 - 1
Podkreślam, że nie chodzi tu o wyliczenie ułamka, a jedynie o pozbawienie go
niewymierności.
22 paź 22:06
fsdfdsfsd: musisz uzyc wzór skróconego mnozenia (a-b)(a+b) = a
2 - b
2
√2 √2 2
√2 + 1
--------- = ------------- * ------------- = wymnażasz i gotowe
2
√2 - 1 2
√2 - 1 2
√2 + 1
zobacz sobie tutaj
1134
22 paź 22:14
Ninja: i tutaj jest problem bo mnożąc wyjdzie ułamek prosty, a ja potrzebuje żeby u góry
pozostał pierwiastek
23 paź 07:26
fsdfdsfsd: nie rozumiem....
√2 2√2 + 1 4 + √2 4+√2
------------- * ------------- = ------------ = ---------
2√2 - 1 2√2 + 1 8+1 9
23 paź 07:49
Ninja: no wlasnie zle, tez mi tak wychodzi

a ponoc powinno byc
2 +
√2
---------
2
i gora mi wychodzi ale dol nie chce
23 paź 08:04
fsdfdsfsd: a jeszcze jedno w mianowniku nie powinno byc 9 tylko 7 Nie wiem dlaczego napisalem 8+1
powinno byc 8-1 co do twojego wyniku to nie wiem
23 paź 08:26
didi: wyznacz dziedzinę funkcji: y=log2x2+p(1-x)
23 paź 09:14
Kins: Chyba powinno byc tak:
√2 √2 + 1 4 + 2
√2 4 +2
√2
------------ * ------------- = --------------- = -------------
2
√2 - 1
√2 + 1 4 * 2 - 1 7
Czyli tak jak pomogl kolega powyzej
23 paź 23:07
grigi:
Chodzi o uwolnienie od niewymierności
Z góry dziękuje
14 lis 15:41
kat:
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pierwiastek 3 stopnia √2 − 1
20 paź 17:37
aga: 5x(x−2)+4=x(5x−2)=
6 lis 12:07
Ew.: 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pierwiastek 3 stopnia z 9 − pierw.3 stopnia z 6 + pierw.3 stopnia z 4
chodzi tu o pozbawienie niewymiernosci z mianownika. .
8 lis 17:59
Rysziek: uwolnij od niewymierności
1
−−−−−−−−−−−
√2−2√2+√11
18 lis 16:45