Funkcja kwadratowa. Help!
FlameInTheDarkness666: Witajcie. Mam problem z kilkoma zadankami −,− Proszę pomóżcie i wytłumaczcie jak krowie na
rowie o co w tych zadankach chodzi.
zd. 1.
Przedstaw liczbę 12 jako sumę dwóch liczb takich, że suma kwadratów tych liczb jest
najmniejsza
zd. 2.
Suma rozwiązań równania 13 − x2 = 0 jest liczbą: naturalną dodatnia? ujemną? wymierną czy
niewymierną i dlaczego? jak to sie liczy?
zd. 3.
Dla jakich x wartosci punkcji f(x) = − x2 +4x są nie mniejsze niż do wartości funkcji
g(x)=2x−3?
25 mar 14:00
J:
| | 1 | | 1 | |
1) x + y = |
| f(x) = x2 + ( |
| − x)2 .... i szukasz minimum tej funkcji |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 14:04
J:
2) 13 − x2 = 0 ⇔ (√13 + x)(√13 −x) ⇔ x1 = √13 lub x2 = −√13
x1 + x2 = 0 ( liczba całkowita, czyli wymierna)
25 mar 14:07
J:
3) − x2 + 4x ≥ 2x − 3 .. i rozwiązujesz tą nierówność
25 mar 14:08
FlameInTheDarkness666: zd. 1
minimum tej funkcji, czyli?
25 mar 14:37
kix: wierzchołek paraboli
25 mar 14:38
FlameInTheDarkness666: czyli muszę wyliczyć p i q ?
25 mar 14:39
J:
| | 1 | |
najmniejszą wartość jaką osiąga funkcja: f(x) = x2 + ( |
| − x)2 |
| | 2 | |
( to jest trójmian kwadratowy)
25 mar 14:39
FlameInTheDarkness666: okej to już rozumiem
25 mar 14:41