prawdopodobieństwo
La: Takie szybkie pytanie. Proszę o wyjaśnienie:
| | | |
Kiedy w prawdopodobieństwie Ω jest np. | , a kiedy po prostu 10*9  |
| | |
25 mar 13:27
J:
Ω − to zbiór zdarzeń elementarnych, a nie prawdopodobieństwo
| | | |
IΩI = | , gdy kolejność losowania jest nieistotna |
| | |
25 mar 13:32
La: To w takim razie gdzie w poniższym zadaniu jest istotność kolejności losowania?
Uczeń zna odpowiedź na 30 z 50 pytań. Losuje 2 pytania. Jak odpowie dobrze przynajmniej na
jedno z nich to zda. Oblicz prawdopodobieństwo, że zda.
25 mar 13:41
J:
tutaj kolejność losowania nie ma znaczenia
25 mar 13:44
La: a jednak by zadanie wyszło to trzeba zrobić 50*49
25 mar 13:49
25 mar 13:57
La: No właśnei to wychodzi jak zrobię:
| | 30 | | 29 | | 30 | | 20 | | 20 | | 30 | | 207 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 50 | | 49 | | 50 | | 49 | | 50 | | 49 | | 245 | |
25 mar 14:12