oblicz pole powierzchni
pejti: Zad1. oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu, którego przekątne ścian mają
długości 10, 17,3√29.
zad2. objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108 cm(sześciennych), a krawędź
podstawy jest o 50% dłuższa od wysokości ostrosłupa. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
wielościanu.
zad3. Dany jest sześcian ABCDEFGH. Oblicz sinus kąta jaki tworzy przekątna BH z podstawą ABCD.
25 mar 13:08
dero2005:
Zad 1
| ⎧ | a2+b2=102 | |
| ⎨ | a2+b2=172 |
|
| ⎩ | b2+ c2=(3√29)2 | |
a =
b=
c=
P
c = 2(a*b+a*c+b*c) =
25 mar 14:28
Aerodynamiczny:

Wszędzie masz kąty proste, więc
a
2+b
2=10
2
a
2+c
2=(3
√29)
2
b
2+c
2=17
2
No i lecisz z tym
a
2= 100−b
2
c
2= 289−b
2
podstawiamy do drugiego równania
100−b
2 + 289 − b
2= 261
2b
2=128
b=8 v b= −8 ale drugie odrzucasz bo b>0
jak już masz b to liczysz a i b.
a
2=100−64=36 => a=6
c
2=289−64=225 => c= 15
analogicznie jak z b rób, ja trochę skróciłem bo pisać mi się tego nie chce

Jak mi się będzie chciało to zaraz kolejne zrobię.
25 mar 14:32
Aerodynamiczny: A pole to już pod wzór wrzuć który kolega wyżej podał, nie doczytałem że tu pole trzeba
policzyć
25 mar 14:33
dero2005:
Zad 2
Po wyliczeniu
H = 12
a = 18
h
s =
√(13hp)2 + H2 = 3
√19
| | a2√3 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| *a*hs = |
| | 4 | | 2 | |
25 mar 15:13
25 mar 15:19