...
proszę o pomoc: Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym
losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
29 lis 19:35
AROB: pomogę
29 lis 19:48
AROB: | | | | 5! | | 4 * 5 | |
IΩI = C52 = | = |
| = |
| = 10 |
| | | 2! * 3! | | 2 | |
A − zdarzenie, że co najmniej 1 los wygrywa (tzn. 1 lub 2 wygrane)
A' − zdarzenie, że ani 1 los wygrany ( oba puste)
| | 3 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | |
29 lis 20:08
proszę o pomoc: dzięki
30 lis 07:51