prawdopodobieństwo
Elka: W pudełku jest 5 kul niebieskich, 4 czerwone i 1 biała.
Losujemy 2 razy po 1 kuli bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo, że kule będą tego samego koloru.
Zrobiłam tak:
| | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | | 32 | | 16 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 45 | |
Proszę o pomoc
25 mar 12:43
J:
Moim zdaniem masz dobrze
25 mar 13:03
Jacek: A − dwie kule czerwone albo niebieskie
, może pytanie było że nie mają być tego samego koloru, bo:
25 mar 13:03
J:
wszystko na to wskazuje

róznych kolorów
25 mar 13:05
Elka: no faktycznie, czyli problemem jest umiejętność czytania.
Dzięki
25 mar 13:08