wyznacz ekstremum finkcji
iwww: | | 1 | |
Dla jakiej wartosci parametru m funkcja F(x)=msinx+ |
| sin3x posiada ekstremum w punkcie |
| | 3 | |
| | π | |
x= |
| ? jakie to ekstremum |
| | 3 | |
f'(x)=mcosx+cos3x
| | π | | 1 | |
f'( |
| )=0⇔m=2 i w tej chwili funkcja f(x)=2sinx+ |
| sin3x |
| | 3 | | 3 | |
i co dalej mam po raz kolejny wyznaczyć pochodna czy jak to zrobić?
25 mar 12:15
25 mar 12:17
iwww: znaczy?
25 mar 12:35
J:
| | π | |
policz drugą pochodną w punkcie: x = |
| |
| | 3 | |
25 mar 12:38
iwww: | | π | |
nadal nie jest to dla mnie jasne gdyż f'( |
| )=0, tak? Więc co właściwie mam zrobic? |
| | 3 | |
25 mar 13:19
J:
Policz drugą pochodną i sprawdź, jaką ma wartość w punkcie zerowania sie pierwszej pochodnej,
25 mar 13:20
iwww: f '(x)=2cosx+cos3x=cosx(2cosx+1)(2cosx−1)
25 mar 13:37
J:
| | π | |
a po co ? f"(x) = 2cosx + cos3x .. i podstaw x = |
| |
| | 3 | |
25 mar 13:39
iwww: | | π | |
no to przecież to juz wcześniej napisałam że f' ( |
| )=0 TYLKO O TO CHODZIŁO TAK ? |
| | 3 | |
25 mar 13:45
J:
bzdury ... liczymy drugą pochodną, czyli pochodną z pierwszej pochodnej
policz f'(x) , potem: f"(x)
25 mar 13:49
J:
to ja napisałem bzdury ... licz drugą pochodną z pierwszej pochodnej
| | 1 | |
dla f(x) = 2sinx + |
| sin3x |
| | 3 | |
25 mar 13:51
iwww: | | π | |
i mam po wyznaczeniu pochodnej podstawic za x= |
| / |
| | 3 | |
25 mar 14:24
J:
tak .. po obliczeniu drugiej pochodnej, jeśli bedzie dodatnia, to funkcja ma minimum, jeśli
ujemna to maksimum
25 mar 14:28
iwww: | | π | | π | |
czyli f'(x)=2cosx+cos3x i teraz po prostu F'( |
| )= 2cos |
| + cosπ=0, tak? |
| | 3 | | 3 | |
25 mar 14:34
J:
czy Ty wiesz , co to jest druga pochodna ?
25 mar 14:36
iwww: | | 1 | |
no wzór funkcji to f(x)=2sinx+ |
| sin3x |
| | 3 | |
a pochodna to f'(x)=2cosx+cos3x.... nie wiem o co innego może chodzic
25 mar 14:42
J:
druga pochodna , to pochodna z pierwszej pochodnej
25 mar 14:43
J:
f"(x) = [f'(x)]'
25 mar 14:44