Oblicz dlugość odcinka x
Damian:

Na rysunku niestety nie dalo sie opisac...
AB = {3}
BC = 3{3}
Kąt przy B jest rowny 150 stopni
Skorzystalem z twierdzenia cosinusow:
x
2= {3}
2+(3{3}
2−2*{3}*3{3}*(−{3}/2)
x
2=3+27−9{3}
Jak narazie jest ok czy gdzies poknocilem?
25 mar 11:41
5-latek : Damian
Masz tam kolo tej linijki (WPISZ A OTRZYMASZ wiec to zrob
Potem sprawdze
I zapisujemy tak
x2= AB2+BC2− itd (najpierw symbolami a potem wstawiamy obliczenia
25 mar 11:56
Damian: Wiem jak wpisywac, ale przy rysowaniu nie da sie pisac znakow.
25 mar 11:58
Damian: x2= AB2+BC2 − 2AB*BC*cos150 cos150−−> cos(1*90+60)= −sin60= −√3/2
x2=√32+3√32−2*√3*3√3*(−√3/2)
x2=3+27−18*(−√3/2)
x2=30+9√3
25 mar 12:05
5-latek : Zrobiles Damian blad w zapisie otoz 3√32= 9 a nie 27
Powinienes zapisac to tak
x2=√32+(3√3)2− dalej dobrze bo (3√3)2= 33*(√3)2=9*3=27 ze wzoru (a*b)n=
an* bn
x2=30+9√3to
x= √30+9√3 lub x=−√30+9√3 ale x ma byc >0 bo to bok wiec x= √30+9√3
Teraz to co pod pierwiastkiem zwin do pelnego kwadratu z ewzoru skroconego mnozeia
25 mar 12:44