oblicz illoraz
Anna: Piąty wyraz ciągu geometrycznego jest równy 16, a ósmy 54. Oblicz iloraz.
Mógłby ktoś zapisać obliczenia do tego? Ciągle robię coś źle.
25 mar 11:00
J:
a5 = a1*q4
a8 = a1*q7
25 mar 11:04
5-latek : Czesc
J
| | a8 | |
Albo inaczej |
| = q3 i wylicz z tego q Pokaz jak liczysz |
| | a5 | |
25 mar 11:21
J:
to samo dostanie dzieląc obustronnie ten układ równań
25 mar 11:27
5-latek : Czesc
J 
Oczywiscie ze tak
Nie chce sie rozpisywac bo zaraz bedzie ze sie wymadrzam lub wywyzszam ale przecie znauczyciele
pokazuja ucznim jak powstaje kolejny wyraz ciagu geometrycznego lub arytmerycznego
25 mar 11:50
J:
a tego nie widać w układzie równań ?
25 mar 11:57
5-latek : Ty widzisz , ja widze ale nasza kolezanka tego nie widzi

Ale mozna zapisac tak a
8= a
5*q
3 i wtedy jest niepotrzebny uklad rownan
25 mar 12:28
5-latek : A tak swoja droga to pewnie sie skonczyl sprawdzian bo sie kolezaka nie odzywa
25 mar 12:29