wykorzystujać ekstermum funkcji wyznaczyć a i b
ninaxx: Funkcja F(x)= ax4− (a+2)x2 + log3 (2b+9)+log3b osiąga dla x=1 ekstremum równe 2.
Wyznacz a i b.
Zdaję sobie sprawę z tego że powinnam wyznaczyć początkowo pochodna funkcji f(x), ale nie wiem
jak to zrobić jeśli w wzorze funkcji występuje logarytm
25 mar 10:48
25 mar 10:51
J:
pochodna stałej = 0
25 mar 10:52
J:
Cześć ..

... tam jest stała
25 mar 10:53
ninaxx: nie bardzo rozumiem czyli pochodna funkcji będzie: f'(x)= 4ax
3−2ax−4x
25 mar 10:57
J:
jeśli dobrze przepisałaś treść, to:
f'(x) = 4ax3 −2(a+2)x
25 mar 11:02
ninaxx: no dobrze i wtedy pisze tak f'(1)=2⇔4a−2a−4=2⇔a=3 i pytanie, co dalej?
25 mar 11:21
J:
teraz podstaw a do wzoru funkcji
25 mar 11:22
J:
wróć ...f'(1) = 0 ... i teraz policz a
25 mar 11:26
kix: Funkcja przyjmuje wartość 2 a nie jej pochodna
25 mar 11:28
ninaxx: Czyli jeszcze raz:
f '(1)=0⇔a=2
f(x)=2x
4−4x
2+log
3(2b+9)+log
3b
| | 9 | | 9 | |
f(1)=2⇔2−4+log3(2b+9)+log3b=2⇔b= −9∨b= |
| ⇔b= |
| , czy tak? |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 11:40
J:
źle ..
a = 2 i teraz: 2 = 2 − 4 + log3[(2b+9)*b] ... założenia i rozwiązuj
25 mar 11:43
ninaxx: przecież to to samo
25 mar 11:44
J:
co jest tak samo ?
25 mar 11:45
kix: ale brakuje założenia
25 mar 11:46
ninaxx: to co zapisałam w ostatnim wersie i to co mi podałeś, do tego samego prowadzi
25 mar 11:47
J:
jakie masz równanie do obliczenia b ?
25 mar 11:49
ninaxx: no tak wiem że b∊(0,+∞)
25 mar 11:49
ninaxx: | | 9 | | 9 | |
2−4+log3(2b+9)+log3b =2⇔b=−9∨ b= |
| no a że be musi byc wieksze od 0 to b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 11:51
J:
przecież to brednie ... masz równanie: log3[(2b+9)8b] = 4 i rozwiązuj
25 mar 11:52
J:
tam jest: (2b+9)*b
25 mar 11:53
kix: czyli warunek − liczba logarytmowana jest większa od zera
25 mar 11:54
ninaxx: a skad to 8 sie wzięło w tym logarytmie?
25 mar 11:54
J:
zamiast * wcisnąłem 8 ( ten sam klawisz )
25 mar 11:55
ninaxx: no dobrze czyli tak jak mam
2−4+log3(2b+9)+log3b=2⇔log3(2b+9)+log3b=4⇔log3{b(2b+9)]=4 czyli to sam
dobrze w każdym bądź razie dziękuje juz wszystko zrobione
25 mar 11:57
kix: up to Y
25 mar 11:59