Wykaz, ze trojkat jest prostokatny i oblicz obwod
Daniel: Wykaz ze trojkat PQR jest prostokatny i oblicz jego obwod
P=(−4,−6)
Q=(2,5)
R=(−2,4)
Niech mi ktos rowiaze te zadanie wraz z tlumaczeniem, a pozniej niech mi ta osoba poda jakies 3
inne punkty i sprobuje to sam obliczyc... Bardzo Prosze
25 mar 09:34
J:
to może na początek sam oblicz długości boków
25 mar 09:35
Daniel: Czyli mam policzyc punkty PQ , PR i QR ze wzoru (x2−x1)2 + (y2−y1)2 wszystko pod
pierwiastkiem?
25 mar 09:39
J:
dokładnie tak
25 mar 09:40
Daniel: PQ= pierwiastek z 157
PR= pierwiastek z 104
QR= pierwiastek z 17
Dobrze?
25 mar 09:41
kix: 104 źle
25 mar 09:47
J:
policzone dobrze, ale to nie jest trójkąt prostokątny

, sprawdź treść zadania
25 mar 09:49
kix: sorki, dobrze
25 mar 09:51
Daniel: Nie rozumiem o co chodzi
25 mar 09:51
J:
ten trójkąt nie jest prostokątny
25 mar 09:53
kix: tak jak J napisał, policzyłeś dobrze długości boków, lecz nie jest to Δ prostokątny
25 mar 09:54
Daniel: Czyli to koniec zadania czy jak? Po prostu mam napisac, to nie jest trojkat prostokatny i tyle?
Czy jeszcze cos z obwodem trzeba zrobic?
25 mar 09:55
J:
policz obwód i dopisz,że ten trójkąt nie jest prostokątny ( jesli dobrze przepisałeś treść
zadania )
25 mar 09:56
kix: dokładnie tak możesz napisać, ale masz jeszcze obliczyć jego obwód
25 mar 09:56
Daniel: Tresc na pewno dobrze przepisana
ObwΔ= pierwiastek z 157 + pierwiastek z 104 + pierwiastek z 17 = pierwiastek z 278
Trojkat nie jest prostokatny
i to jest koniec zadania tak?
25 mar 10:00
J:
Katastrofa ! √a + √b + √c ≠ √a+b+c !
25 mar 10:02
kix: liczby podpierwiastkowe nie sumuj pod jednym pierwiastkiem
25 mar 10:03
Daniel: hmmmm?
25 mar 10:04
Daniel: Przeciez nie sumuje ;s
√157 + √104 + √17 = √278 ?
25 mar 10:06
kix: obwód będzie sumą poszczególnych pierwiastków
25 mar 10:06
kix: trzy posty wyżej J napisał przecież że takie działanie jest zabronione
25 mar 10:07
Daniel: Czyli jak dokladnie ma to wygladac?
25 mar 10:10
kix: Ob = √157 + √104 + √17
25 mar 10:11
Daniel: i tak ma zostac, nie sumowac tego tak?
25 mar 10:15
J:
możesz jeszcze: √104 = √4*26 = 2√26
25 mar 10:16
kix: zostaw tak jak jest, będzie GUT
25 mar 10:16
Daniel: Ale to chyba lepiej napisac tak jak napisal kix, co nie ? Przeciez tak tez moze chyba byc

Mam jeszcze kilka zadan, pomoglibyscie rozwiazac?
25 mar 10:18
kix: zapis zaproponowany przez J jest z matematycznego punktu widzenia bardziej elegantisze
25 mar 10:19
Daniel: Mam jutro poprawe sprawdzianu i chcialbym go zdac :s A sam nie dam rady tego ogarnac, w sumie
mam rozwiazane po troszku te zadania i chcialbym sie was zapytac czy to dobrze jest
25 mar 10:20
kix: pisz, jak ktoś będzie miał czas to z pewnością pomoże
25 mar 10:21
Daniel: Okej, to po kolei.
Sprawdz czy punkty PML leza na jednej prostej [czy sa wspoliniowe]
P=(2,0
M=(0,−1)
L=(4,2)
i ja to zrobilem tak, wzialem punkty PM i obliczylem prosta ze wzoru
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
Prosta mi wyszla y=1/2x−1
nastepnie podstawilem z punktu L 4 za x i mi wyszlo. y=1/2*4−1=2−1=1≠2 prostej MP /// i
napisalem ,ze nie sa wspoliniowe
dobrze, jest to zrobione?
25 mar 10:24
J:
za dużo roboty ... wystarczy sprawdzić same współczynniki kierunkowe prostych
PLM są współliniowe
25 mar 10:28
Daniel: To ja tez cos zle zrobilem ,bo mi wyszly, ze nie sa wspoliniowe a Tobie ze sa ;s... a mozesz
podac wzor na to jak Ty to obliczyles?
25 mar 10:36
J:
wspólczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A i B :
25 mar 10:40
J:

jeśli proste: PL i PM mają taki sam wspólczynnik kierunkowy, to PLM są współliniowe
25 mar 10:42
kix: współczynniki kierunkowe mogą się zgadzać, lecz mogą się różnić o wyraz wolny i wtedy nie będą
się proste pokrywały
25 mar 10:47
Daniel: I to jest koniec zadania?
25 mar 10:48
kix: nie, napisałem to w kontekście tego co kolega J podał o współczynnikach kierunkowych, a twoje
punkty nie są współliniowe − w prosty sposób możesz sprawdzić swoje obliczenia nanosząc
współrzędne tych punktów na wykres
25 mar 10:51
kix: czyli zrobiłeś dobrze
25 mar 10:51
Daniel: Czyli co teraz musze zrobic?
25 mar 10:53
kix: w odpowiedzi napiszesz, że nie są współliniowe
25 mar 10:54
J:
@kix .. zastanów się, co napisałeś i popatrz na rysunek ,
jesli proste PL i PM maja taki sam współczynnik kierunkowy i obie przechodzą przez punkt P
to muszą się pokrywać
25 mar 10:55
J:
nie ściemniaj , bo są wspólniniowe
25 mar 10:56
Daniel: Kurcze juz sie potracilem w tym
25 mar 10:57
kix: @J wszystko byłoby OK gdyby punk L leżał pomiędzy M i P , a tak nie jest
25 mar 10:59
J:
teraz to ja ściemniłem ... sorry
25 mar 11:00
kix: @Daniel, pomyłki się zdarzają, dobrze zrobiłeś i nie załamuj się

, dawaj dalej
25 mar 11:01
kix: @J taki urok pracy na kilku frontach
25 mar 11:02
J:
racja , myślami jestem przy innym zadaniu
25 mar 11:03
5-latek :

Daniel przeciez w innym poscie (troche czasu temu Mila Ci pokazala jak to sprawdzic
25 mar 11:07
Daniel: Czyli te moje obliczenia sa dobre tak? Ok... A odp to punkty PML nie sa wspoliniowe
teraz 2 zadanie
Wiedzac, ze punkt M jest srodkiem odcinka AB wyznacz wspolrzedne punktu B
A=(3,4)
M=(1,7)
zrobilem to tak
xa+xb/2 ya+yb/2=S(a,b)
3+xb/2 4+yb/2=(1,7)
3+xb/2=1/*2 4+yb/2=7/*2
3+xb=2 4+yb=14
xb=2−3 yb=14−4
xb=−1 yb=10
i odpowiedz
B=(−1,10)
dobrze?
25 mar 11:10
5-latek :

Poniwaz jest to zadnie z geometrii analitycznej robimy to tak
Rysujemy odcinek AB i na min zaznaczamy punkt M
Teraz juz widzimy co mamay robic
| | xA+xB | |
xM= |
| to 2xM= xA+xB to xB= 2xM−xA |
| | 2 | |
To samo y
M= .....
25 mar 11:18
Daniel: a nie moge zrobic tak jak ja zrobilem?
25 mar 11:19
kix: wynik masz dobry, a klasyczną metodę podał 5−latek
25 mar 11:21
J:
zrobiłeś tak samo i dobrze policzyłeś
25 mar 11:21
Daniel: Dobra, czyli 3 zadania mam z glowy
W sumie ostatnie teraz.
Okresl wzajemne polozenie dwoch okregow o rownaniach
(x+2)2 + (y−2)2=64 i x2+y2−4x+2y−4=0
Tu nie mam pojecia co zrobic;c
25 mar 11:27
5-latek : Wiesz mnie kiedys uczona ze nawet do najprostszsego zadania z geometrii analitycznej nalezy
zrobic rysunek (chyba ze to wyraznie zaznaczono ze bez rysunku
25 mar 11:28
kix: drugie równanie okręgu zapisz w takiej postaci jak jest zapisane pierwsze
25 mar 11:30
J:
Policz promienie tych okręgów
25 mar 11:30
5-latek : 1. Odczytaj srodek i promien okregu z 1 rownania i narysuj go w ukladzie wspolrzednych
2 Rownanie nr 2 doprowadz do postaci kanonicznej i odczytaj z niego srodek i promien i tak
samo narysuj go w ukladzie wspolrzednych
25 mar 11:33
Daniel: S=(−2,+2)
r=8
z tego pierwszego rownania a co dalej? ;s
25 mar 11:34
kix: a teraz drugie równanie okręgu sprowadź do takiej samej postaci jak równanie pierwszego
25 mar 11:38
5-latek : Otoz tez jesli masz rownanie okregu w postaci ogolnej (zredukowanej
czyli x
2+y
2+Ax+By+C=0
to z tej postaci rowniez mozesz odczytac srodek okregu i promien
| | A | | B | | √A2+B2−4C | |
xsr= − |
| ysr= − |
| i promien r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Patrzysz na rownanie i jesli A
2+B
2−4C>0 to to jest rownanie okregu
25 mar 11:42
5-latek : Warto jest znac 2 metody
25 mar 11:44
Daniel: Chyba sobie odpuszcze to zadanie, bo ciezko je kumam

Dziekuje za pomoc mi w zadaniach
25 mar 11:55
kix: lepiej niech się nauczy sprowadzać równanie to klasycznej postaci (x−a)2+(y−b)2=R2
25 mar 11:56
kix: x2+y2−4x+2y−4 = (x−2)2+(y+1)2=9
25 mar 11:58
5-latek : Jeszce bede chwile to sprobujemy to zrobic
Masz takie rownanie okregu
x2+y2−4x+2y−4=0
KOrzystamy z e wzorow skroconego mnozenia \(a+b)2= a2+2ab+b2 lub (a−b)2= a2+2ab+b2
Teraz popatrz Mamy x2−4x wiec skorzystamy z e wzoru (a−b)2=a2−2ab+b2
zobacz (x−2)2= x2−4x+16 Tak? ale my musimy mie tylko x2−4x x2−4x= (x−2)2−16 (musimy
ta 16 odjac zeby dostac to samo
Teraz mamy y2+2y (korzystamy z ewzoru (a+b)2= a2+2ab+b2
Poatrz (y+1)2= y2+2y+2 ale my mamy miec y2+2y wiec od (y+1)2 odejmujemy 2 i
dostajemy y2+2y bo y2+2y=(y+1)2−2
Mamy to rownanie (zapisze jes troche inaczej zeby bylo lepiej widac
x2−4x+y2+2y−4=0
Teraz do tego rownania za x2−4x wstawiamy (x−2)2−4 a za y2+2y wstawiamy (y+1)2−2
(x−2)2−4+(y+1)2−2−4=0 postac kanoniczna jest taka (
(x−xs)2+(y−ys)2=r2
Wiec nasza postac zielona zapiszsemy tak
(x−2)2+(y+1)2= 4+2+4
(x−2)2+(y+1)2=10
Odczytaj z niego srodek i promien i mozesz sobie tez porownac wyniki (zrob sobie obliczenia z
postu 11:42
25 mar 12:17
kix: wstawiamy (y+1)2−1 a nie (y+1)2−2
25 mar 12:20
5-latek : Nie wiem o czym mysle ale przeciez (y+1)
2= y
2+2y+1 ( a nie +2
Popraw to sobie i wszedzie tam gdzie jest odjac 2 popraw na odjac 1
Rownanie bedzie takie jak napisal kolega post 11:58
czyli (x−2)
2+(y+1)
2=9
Dobrze ze kolego napisales (a ja takiego babola strzelilem
25 mar 12:23
Daniel: Okej, zaraz to sobie przeloze na swoje

Dzieki
25 mar 12:26
5-latek : I sprobuj soebie zrobic tak samo takie rownanie
x2+y2−6x+2y+6=0
25 mar 12:32
Daniel: Hmm, ciezkie to troszke
25 mar 12:58
kix: wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe
25 mar 13:02
5-latek : Zadne to nie jest ciezkie
np mamy ten wzor
(x−b)2= x2− 2xb +b2 patrz na to czerowne
Mamy teraz tak
(x− no wlasnie ile ?)2 zeby dostac x2−6x
Zobacz ze w tym wzorze 2xb= 6x teraz przez ile nalezy popnozyc 2 zeby dostac 6? i to jest
nasze b
25 mar 13:09