rownanie kwadratowe
arti: pomóżcie proszę!
rozwiąż równanie
2x(x−3)+7(x2−1)=2
pierwiastek z delty wychodzi mi z ułamkiem ? pokażcie gdzie robie błąd.
25 mar 08:13
Ja: Zapisz swoją postac sprawdzę
25 mar 08:16
Ja: √40=2√10
25 mar 08:19
J:
Δ = 360 ⇒ √Δ = 6√10
25 mar 08:30
Ja: i Też taka może być jeśli nie podzielisz r−nia obustronnie przez 3
25 mar 08:35
arti: ok, źle wyciągałem pierwiastek z delty. 6√10, to x1=√1018 ; x2=12√1018 a to
=2√103
JA: jeżeli możesz sprawdzić .
Z góry za to dziękuje
25 mar 09:12
J:
| | 6 + 6√10 | | 1 + √10 | |
źle ... x1 = |
| = |
| , x2 = ... policz |
| | 18 | | 3 | |
25 mar 09:15
arti: Dzieki , Dzieki.
ale mam jeszcze jedną prośbę, równanie niezupełne;
4x2=0
szczerze , nie mam pojecia jak to rozkminic?
25 mar 09:29
J:
⇔ x2 = 0 ⇔ x = 0
25 mar 09:31
arti: serdeczne dzieki , jak sie ma piecdziesatke i trzeba wrocic sie do szkoly to juz ciezko jest.
Pozdrawiam
25 mar 09:53